Kunnen allergieën je slaap beïnvloeden?
Je slaapkamer als oase van rust – ook bij allergieën
Word je ’s ochtends wakker met een verstopte neus, tranende ogen of niesbuien? Dan is de kans groot dat jouw beddengoed hierin een rol speelt. Vooral voor mensen met allergieën kan het juiste beddengoed het verschil maken tussen een rusteloze nacht en écht uitgerust wakker worden.
In deze blog beantwoord ik de vijf meest gestelde vragen over allergieën en beddengoed. Zodat jij weer met een gerust hart onder de wol kruipt.
1. Welk beddengoed is het beste bij huisstofmijtallergie?
De meeste allergische reacties in de slaapkamer worden veroorzaakt door huisstofmijt – dit zijn kleine beestjes die zich thuis voelen in een warm, vochtig bedklimaat. Ze nestelen zich dan ook graag in je matras, kussen en dekbed.
Wat kun je hiertegen doen?
Kies voor anti-allergisch beddengoed: Denk aan synthetische dekbedden en kussens die wasbaar zijn op 60 graden – de temperatuur waarbij huisstofmijt wordt gedood. Ook bamboe, tencel en zijde zijn van nature anti-allergeen. Bamboe en Tencel kunnen daarbij vaak ook gewassen worden.
Tip van Monique: Vergeet ook je kussen niet – die zit vaak het dichtst bij je luchtwegen.
2. Hoe vaak moet je beddengoed wassen bij een allergie?
Een vraag die we vaak krijgen – en het antwoord is duidelijk: vaker dan gemiddeld. Terwijl veel mensen hun beddengoed eens per twee weken verschonen, is het bij allergieën aan te raden om je hoeslaken, dekbedovertrek en kussensloop wekelijks te wassen. Gebruik bij voorkeur een programma van minimaal 60 graden.
Daarnaast is het slim om:
Je dekbed en kussen elke 2 à 3 maanden te wassen (mits wasbaar)
Matrashoezen of moltons regelmatig te verversen
Het bed goed te laten luchten na het opstaan
3. Is hypoallergeen hetzelfde als anti-allergisch?
Goede vraag – en het antwoord is: nee, niet helemaal.
Hypoallergeen betekent dat een product zo min mogelijk allergenen bevat en daarmee de kans op een allergische reactie beperkt. Denk aan materialen die minder snel stof vasthouden of die geen chemische stoffen afgeven.
Anti-allergisch gaat een stap verder: dit verwijst vaak naar producten die speciaal ontwikkeld zijn om allergieën te voorkomen of te verlichten. Bijvoorbeeld hoezen met een dichte weving die huisstofmijt buitenhouden. Beddengoed welke op 60 graden te wassen is. Vanaf 60 graden worden namelijk de bacteriën gedurende de wasbeurt gedood en met het spoelwater verwijderd.
Let dus goed op de labels, wasvoorschriften en product omschrijvingen.
4. Welke materialen zijn geschikt voor gevoelige huid of eczeem?
Naast huisstofmijtallergie kunnen ook huidproblemen zoals eczeem of contactallergieën zorgen voor slapeloze nachten. In dat geval is het materiaal van je beddengoed extra belangrijk.
Katoen-satijn, biologisch katoen, zijde en tencel zijn dan fijne keuzes: zacht voor de huid, ademend en vaak vrij van irriterende stoffen. Vermijd wanneer je een gevoelige huid hebt ruw geweven stoffen of synthetische materialen met coatings.
5. Hoe creëer ik een allergievriendelijke slaapkamer?
Beddengoed is belangrijk, maar er zijn meer zaken waar je op moet letten. Met onderstaande tips maak je je slaapkamer extra comfortabel – ook bij allergieën:
- Kies voor gladde, stofvrije vloeren (zoals laminaat i.p.v. tapijt)
- Gebruik allergiedichte hoezen voor matras en kussen
- Lucht je kamer dagelijks en houd de luchtvochtigheid laag (ideaal: 40-50%)
- Vermijd stoffige decoratie zoals grote kussens of zware gordijnen
- Was knuffels regelmatig – of vries ze eens in om huisstofmijt te doden
- Bij zware allergie: beschermhoezen voor matras, dekbed en kussen
Heb jij of je kind een zware huisstofmijtallergie, met klachten als benauwdheid, eczeem of chronisch niezen? Dan zijn er speciale zeer dicht geweven hoezen die je om je matras, dekbed en kussen kunt doen. Deze hoezen sluiten huisstofmijt en hun allergenen volledig buiten, terwijl het nog wel ademt en comfortabel aanvoelt.
Deze anti allergie hoezen voorkomen direct contact met allergenen, zijn wasbaar op hoge temperaturen en gaan jarenlang mee bij juist gebruik. Je kunt deze hoezen ook terugvinden in mijn webshop. De Evolon anti allergie hoes en de Evolon Anti allergie kussensloop.
Voor klanten met ernstige klachten zijn dit soort hoezen vaak een echte gamechanger. Je slaapt rustiger, wordt minder vaak wakker en merkt ook overdag verschil in hun energie en comfort.
Tip van Monique: bij een officiële allergiediagnose worden deze hoezen in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekering. Vraag je arts naar de mogelijkheden. Deze hoezen dien je dan wel bij een bedrijf te bestellen waarmee je zorgverzekering een afspraak mee heeft. Dit is niet het geval voor de Evolon hoezen in mijn webshop.
6. Last van hooikoorts? Zo houd je pollen buiten de slaapkamer!
Naast huisstofmijt zijn pollen (stuifmeel) een veelvoorkomende oorzaak van allergische klachten – zeker in het voorjaar en de zomer. Heb je hooikoorts, dan merk je dit vaak ook ’s nachts: een verstopte neus, droge keel of tranende ogen kunnen je nachtrust flink verstoren. Gelukkig kun je je slaapkamer relatief makkelijk pollen-vrij houden met een paar simpele aanpassingen:
- Houd je ramen gesloten op droge, winderige dagen
- Ventileer vroeg in de ochtend of juist na een regenbui – dan is de lucht schoner
- Kleed je om buiten de slaapkamer en borstel je haar goed uit voor het slapengaan, zodat is de kans het kleinst dat je pollen meeneemt in je bed.
- Gebruik een luchtreiniger met HEPA-filter voor extra zuivering
- Was je beddengoed regelmatig, liefst op 60 graden
Tip van Monique: Zelf heb ik ook last van hooikoorts, maar slaap ook het liefst met mijn raam altijd open. Ik heb een speciale hor voor mijn raam, die wel zorgt voor frisse lucht 's nachts maar de pollen buiten houdt.
Advies nodig?
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je weten welk beddengoed het beste bij jou past?