Welk hoofdkussen past bij mij?
Het is voor veel mensen een ondergeschoven kindje, maar je gebruikt je hoofdkussen dagelijks gemiddeld 6 tot 8 uur. Een goed hoofdkussen kiezen is dan ook een essentieel onderdeel voor een goede slaap. Want wanneer jij wakker wordt met nek, schouder en rugklachten kan een verkeerd hoofdkussen hieraan bijdragen.
Welk kussen past bij mij?
Je hoofdkussen kussen speelt dus – samen met je matras – een belangrijke rol in de juiste ondersteuning van je nekwervels, hoofd en ruggengraat. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat je een goede nachtrust krijgt en fris weer wakker wordt.
Onze hoofden zijn eigenlijk best zwaar. Een goed hoofdkussen biedt je de beste ondersteuning en comfort. Het houdt je wervelkolom op één lijn en helpt je op die manier een zo volledig mogelijke nachtrust te krijgen. Je kunt zo zorgeloos wegdromen onder je dekbed op een heerlijk kussen.
Regelmatig krijg ik vragen van klanten over advies voor een hoofdkussen welke het best bij hun past. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. De hardheid van je matras, je postuur, of je klachten ervaart en in welke houding je slaapt.
Mijn advies is om je hoofdkussen iedere 18 tot 24 maanden te vervangen. Door het intensieve gebruik zakt je kussen in en verliest het zijn ondersteunende werking. De bovengenoemde tijd is een richtlijn, een zacht kussen is soms na een jaar al aan vervanging toe. Word je ineens ’s ochtends wekker met rug, nekklachten of hoofdpijn, dan is het zeker verstandig om voor een nieuw hoofdkussen te gaan kijken.
Welk hoofdkussen moet ik kiezen bij veel transpireren en allergieën?
Er zijn mensen die van nature meer transpireren gedurende de nacht. Om hiervan zo min mogelijk ongemak te ondervinden is het van belang om goed te kijken naar de tijk en de vulling. De tijk is de hoes van het kussen. Ook wanneer je allergisch bent voor de huisstofmijt is het materiaal van je kussen een belangrijke factor bij het geschikte hoofdkussen kiezen.
Hieronder zal ik enkele van de verschillende materialen omschrijven die als vulling in kussens worden gebruikt.
Synthetisch
Een hoofdkussen met een synthetische vulling is vaak gevuld met synthetische bolletjes of een soort vlies van een synthetisch materiaal. Ook zijn er verschillende kussens met een Ecodown vulling, deze geven het comfort van dons, maar de eigenschappen van een synthetisch kussen. Doordat de synthetische vulling vaak zeer luchtig zorgen deze kussens goede vochtregulatie.
Vaak zijn synthetische kussens voorzien van een rits waardoor je de mogelijkheid hebt om de hoeveelheid vulling zelf aan te passen. Daarnaast zijn de meeste synthetische kussens makkelijk zelf te wassen, en de meeste synthetische hoofdkussen zijn anti-allergeen.
Door sommige mensen wordt een synthetisch kussen als broeierig ervaren. Wanneer je een synthetisch kussen hebt en je een broeierig gevoel ervaart wil het nog wel eens helpen om een molton kussensloop om het kussen te doen. Hierover komt dan nog de kussensloop van je overtrekset. Wanneer je er aan toe bent om een nieuw hoofdkussen te kiezen zou je kunnen kijken naar een vulling van een natuurlijk materiaal.
Wol
Een wollen kussen bestaat veelal uit een katoenen tijk welke gevuld is met scheerwol bolletjes. Wol is een natuurlijk materiaal en heeft als eigenschap dat het een zeer hoog vocht opnemend vermogen heeft en zeer goed ventileert. Wanneer je ’s nachts veel transpireert is een wollen kussen een ideaal kussen.
Ook wollen kussens zijn vaak voorzien van een rits waardoor je de vulling van je kussen zelf kan bepalen. Hou er rekening mee dat een wollen kussen soms een lichte geur kan bevatten.
Latex
Een latexkussen is een vormvast kussen, waardoor het de nek en rug optimaal kan ondersteunen wanneer je op je zij of rug slaapt.
Dons
Dons is zeer veerkrachtig en licht materiaal en heeft een hoog vermogen om vocht af te voeren. Wanneer je je donzen kussen regelmatig lucht en dagelijks even opschudt zal een donskussen lang meegaan Daarnaast is dons extreem licht.
De donzen kussens worden aangeboden in de diverse ‘hardheden’. De hardheid van een donzen kussen wordt bepaald door de verhouding van dons en veren. Hoe meer dons hoe zachter het kussen.
Een donskussen is meestal niet voorzien van een rits zodat het niet mogelijk is om de hoeveelheid vulling zelf aan te passen. Een ander bijkomend voordeel is dat dons anti-allergeen is, mits het voorzien is van een goede donsdichte tijk.
Kapok
Kapok is een 100% natuurlijke vulling die wordt verkregen van de kapokboom. Uit de rijpe vruchten vormt zich een grote pluk zachte vezels. Deze vezels worden gekaard en zijn uitermate geschikt als kussenvulling. Kapok is erg luchtig en sterk vocht absorberend.
Natuurlijke latex wordt gemaakt van het sap van de rubberboom. Het sap van de rubberboom wordt geschuimd waardoor er een groot aantal kleine luchtbelletjes ontstaan. Hierdoor krijgt de latex zijn zachte en veerkrachtige textuur. Daarnaast heeft latex door zijn open structuur een ideale ventilatie en is bovendien ook nog anti-allergeen.
Zijde
Een moerbei zijde hoofdkussen is het ideale kussen voor mensen met allergieën. Het in namelijk van nature hypoallergeen, antibacterieel, vochtregulerend en zeer geschikt voor mensen die 's nachts veel transpireren en last hebben van wisselende lichaamstemperaturen.
Mocht je allergisch zijn voor de huisstofmijt, dan kun je in mijn webshop Evolon anti-huisstofmijt kussenslopen bestellen. Deze zijn verkrijgbaar in de maten 40x60 en 60x70 cm. Evolon® heeft een unieke, zeer fijnmazige structuur die zorgt voor een perfecte bescherming tegen de huismijt.
Wanneer je 's nachts veel transpireert, dan kan een kussen met een lage uitkomst een zeer fijn kussen voor je zijn. Outlast®. werd door NASA ontwikkeld als materiaal welke temperatuur regulerend is. Wanneer het koud is geeft het materiaal warmte af en andersom neemt het kussen juist de temperatuur op.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er heel wat factoren die van invloed zijn om een goed hoofdkussen te kiezen.
Heb je uiteindelijk je ideale hoofdkussen gevonden, en slaapt hij zelfs zo lekker dat je hem ook wel mee op vakantie wilt nemen? Dan wil je er uiteraard ook het liefste zo lang mogelijk van genieten.
Er zijn sommige kussens die volgens hun beschrijving is de wasmachine kunnen. Maar net als met mijn advies bij dekbedden, probeer dit tot een minimum te beperken, je kussen wordt er namelijk echt niet beter van. Ook voor je kussen geldt, leg hem regelmatig even in je raamopening of boven op je droogmolen om goed te luchten. En wanneer het geen vormvast kussen is, schudt hem dan regelmatig even op.
Waarschijnlijk herken je het wel, maar na een tijdje krijgt de hoes van je kussen vlekken. Deze ontstaan door het transpiratievocht welke je gedurende de nacht verliest. Het liefst wil je dan zo snel mogelijke weer een schoon en fris kussen en de oplossing lijkt dan om hem in de wasmachine te gooien.
Maar.......voorkomen is beter dan genezen!
Wanneer je bij je nieuwe kussen meteen een setje molton kussenslopen besteld, dan bescherm je je nieuwe kussen tegen vocht en vuil. Deze extra slopen zijn gemaakt van 100% katoen en aan beide zijden geruwd. De geruwde katoen zorgt ervoor dat de sloop zachter is dan de sloop van je dekbedovertrekset, en heeft betere vochtregulerende eigenschappen.
Wanneer je deze molton hoes regelmatig uitwast, blijft je kussen langer mooi en kun je er langer van genieten. Meestal bestaan deze uit een set van 2, dus terwijl de éne kussenmolton in de was zit, kan de ander weer om je kussen heen.
En dan nog een laatste en afsluitende tip! Wacht niet met het vervangen van je hoofdkussen tot er klachten ontstaan. Dan ben je eigenlijk al te laat, je wilt natuurlijk het liefst voorkomen dat je 's morgens wakker wordt met nek, rug of hoofdpijnklachten.
Gemiddeld gaat een hoofdkussen zin 2 á 3 jaar mee voor hij aan vervanging toe is. Maar dit is uiteraard ook afhankelijk van verschillende factoren. Heb jij het idee dat je kussen zachter wordt, en twijfel je of je kussen misschien aan vervanging toe is? Dan heb ik een makkelijke manier om dit te testen.
Pak je hoofdkussen en leg deze plat op je hand. Wanneer het kussen gaat hangen is dit een teken dat je toch maar eens een nieuw goed hoofdkussen moet gaan kiezen. Toen wij de winkel nog hadden, adviseerde ik klanten nog wel eens om hun kussen dubbel te vouwen en er dan een schoen op te zetten. Wanneer je kussen nog enige stevigheid heeft zal je schoen er niet op blijven staan.
Vraag je je na het lezen van deze blog, en de kussenwijzer nog steeds af; Welk hoofdkussen moet ik kiezen? Aarzel dan niet en neem gerust contact met mij op.
Ik help je graag.