Het ideale dekbed voor warme nachten
In de zomer zijn de dagen lang en de nachten kort. Daarom is een goede nachtrust extra belangrijk. Wanneer de temperaturen stijgen, is een comfortabel en ademend dekbed erg belangrijk voor een goede nachtrust. Je wilt niet onnodig zwetend wakker worden door de warmte. Een licht dekbed voor de zomer biedt hiervoor precies wat je nodig hebt: verkoeling, ventilatie en een luchtige bedekking zonder te zwaar aan te voelen. Materialen zoals katoen, bamboe, zijde en tencel zorgen ervoor dat vocht snel wordt afgevoerd en houden je gedurende de nacht fris en droog.
Waarom een luchtig dekbed in de zomer?
Veel mensen vinden het prettig om onder een deken te slapen, ook als het warm is. Maar een dik dekbed dat je in het voor- en najaar gebruikt, kan tijdens zomernachten te benauwd aanvoelen. Een zomerdekbed is speciaal ontworpen om licht en ademend te zijn, zodat je comfortabel door kunt slapen tijdens de warme zomernachten.
Voordelen van een zomerdekbed
✔ Licht en luchtig: Geen benauwd gevoel, maar toch een fijne bedekking.
✔ Uitstekende ventilatie: Materialen zoals bamboe, katoen en tencel bevorderen luchtcirculatie.
✔ Voorkomt overmatig zweten: Hoge vochtopname en optimale ventilatie.
✔ Keuze uit natuurlijke materialen: Elk type vulling heeft unieke eigenschappen.
Welk dekbed is geschikt voor de zomer?
Een dekbed voor warme nachten valt in Warmteklasse 4, wat betekent dat het een dunne vulling heeft en minimale isolatie biedt. Ter vergelijking: een winterdekbed valt in Warmteklasse 1 en houdt veel warmte vast. 4-seizoenen dekbedden bestaan uit twee delen, waarvan het zomerdeel overeenkomt met een los zomerdekbed.
Wanneer kan het zomerdekbed op je bed?
Hét moment om het winterdekbed om te ruilen voor een zomerdekbed verschilt per persoon. Toch kiezen de meeste mensen voor een dekbeddenwissel in april. De dagen worden warmer, plaids gaan de linnenkast in en een dikke pyjama is niet meer nodig. Naast de gevoelstemperatuur heeft ook de warmte in huis invloed op de wissel. In een ouder en minder goed geïsoleerd huis wissel je waarschijnlijk sneller van dekbed, terwijl nieuwere woningen minder schommelen in temperatuur. Hier voelt het minder snel warm (of koud) aan, waardoor je iets kan langer kunt wachten met het zomerdekbed.
Ik schreef hier al eens een blog over hoe dit moment voor mij bepaald werd door mijn zoon. Benieuwd? Je kunt hem hier lezen: Is het al tijd voor een zomerdekbed?
Hoe kies je het juiste zomerdekbed?
Bij het kiezen van een licht dekbed voor de zomer zijn er enkele belangrijke factoren om op te letten:
Materiaal: Natuurlijke materialen zoals katoen, zijde en bamboe ventileren beter dan synthetische stoffen.
Vulling: Een dunne laag dons, katoen of bamboe biedt een goede balans tussen comfort en ademend vermogen.
Maat: Zorg ervoor dat je zomerdekbed past bij je bed en persoonlijke voorkeur.
Wat zijn goede materialen voor een zomerdekbed?
Alle materialen hebben hun eigen specifieke kenmerken. Kijk naar jouw persoonlijke behoefte voor warme zomernachten en bepaal aan de hand daarvan welk materiaal het beste bij jou past. Hieronder heb ik de eigenschappen van de materialen kort benoemd.
Een katoenen dekbed is licht en heeft een uitstekende vochtregulatie. Het ventileert goed en kan eenvoudig in de wasmachine worden gewassen.
Een zijden dekbed voelt extra licht aan en staat bekend om zijn temperatuur regulerende eigenschappen. Het is een van de koelste opties voor warme nachten.
Een Tencel zomerdekbed is heerlijk luchtig, ademend en superzacht. Het voert vocht razendsnel af, waardoor je ‘s nachts fris en droog blijft – ideaal als je het snel warm hebt.
Dons is licht en luchtig, maar houdt iets meer warmte vast dan katoen of bamboe. Dit is een goede keuze als je een zomerdekbed wilt dat niet té koel aanvoelt.
Een bamboe dekbed voelt heerlijk zacht aan en heeft een natuurlijke ademende structuur. Dit materiaal is hypoallergeen en antibacterieel, ideaal voor een frisse nachtrust.
Een wollen dekbed reguleert vocht goed en is duurzaam. Het voelt iets zwaarder aan dan de andere zomerdekbedden, maar blijft koel in de zomer.
Wat is het koelste zomerdekbed?
Een zijden zomerdekbed wordt vaak als het koelst ervaren, dankzij de uitstekende temperatuurregulatie. Ook een bamboe, katoen en tencel dekbed zijn een goede optie door de ademende structuur en hoge vochtabsorptie. Deze materialen zorgen voor een extra koel dekbed voor de zomer en een comfortabele slaapervaring.
Welke maat zomerdekbed heb je nodig?
Je kunt kiezen uit verschillende formaten zomerdekbedden, waaronder:
140x200 cm (eenpersoons)
140x220 cm (extra lang eenpersoons)
200x200 cm (tweepersoons)
200x220 cm (extra lang tweepersoons)
240x200 cm (lits-jumeaux)
240x220 cm (extra lang lits-jumeaux)
260x220 cm (lits-jumeaux XL)
Onderhoud van je zomerdekbed
Regelmatig luchten en opschudden verlengt de levensduur van je dekbed. Een katoenen zomerdekbed kun je vaak zelf wassen, terwijl dons en zijde meestal naar de stomerij moeten.
Waar koop je een licht dekbed voor warme nachten?
Je kunt een zomerdekbed kopen bij winkels zoals Ikea, Hema, Jysk en Leen Bakker, maar deze zijn vaak toch van iets mindere kwaliteit. Wil je investeren in een goed ademend dekbed voor de zomer? Dan kies je voor een kwalitatief merk dat optimale ventilatie en comfort biedt.
Wil je nog meer verkoeling? Overweeg dan een hoofdkussen met een verkoelende Outlast-laag.
VEELGESTELDE VRAGEN
Een kwalitatief zomerdekbed gaat bij goed onderhoud makkelijk 8 tot 10 jaar mee. het onderhoud van je dekbed heeft hier echter wel een hele grote invloed op. Zeer regelmatig luchten en opschudden helpen daarbij.
Zeker. Materialen zoals bamboe, zijde en tencel zijn van nature hypoallergeen. En zo kun je katoen meestal wassen tot 60 graden. Heb je echt last van de huisstofmijt, dan moet je er ook op letten dat het zomerdekbed een no-mite tijk heeft.