Het aanbod is zeer groot, dus welk hoofdkussen moet je nou kiezen?
- Welke factoren spelen een belangrijke rol?
- Ieder mens is immers uniek.
Middels onderstaande uitleg help ik je een goed hoofdkussen kiezen. Dit zal ik onder andere aan de hand van je favoriete slaaphouding en de hardheid van je matras gaan bepalen.
Als eerste gaan we kijken wat jouw favoriete slaaphouding is en waar je dan op moet letten bij het kiezen van een goed hoofkussen.
Er zijn verschillende factoren van belang die bepalen welk hoofdkussen zorgt voor de beste slaaphouding voor je rug en nek.
Zo heeft iedereen een favoriete slaaphouding, dit is de houding waarin je het grootste deel van de nacht ligt. Deze houding is van belang bij een goed hoofdkussen kiezen. Je kunt de slaaphoudingen onderverdelen in zijslaper | rugslaper | buikslaper.
Heb je geen specifieke voorkeur voor een speciale slaaphouding en wissel je gedurende de nacht nogal eens van houding? Eigenlijk geldt dit voor de meesten onder ons. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat we gemiddeld zo’n 40x per nacht draaien. De zijslaper draait van zijn linker naar zijn rechterzij, maar je kunt natuurlijk ook meerdere houdingen aannemen per nacht.
Omdraaien is van belang om de doorbloeding van je lichaam te stimuleren, en daarnaast is het goed om langdurige druk op je gewrichten en weefsels te voorkomen. Weet je van jezelf dat je nogal eens wisselt tussen een rug, zij of zelfs buikhouding? Dan is het van belang hier rekening mee te houden bij een het kiezen van een goed hoofdkussen.
Als je veel draait in je slaap, dan past een vormvast en comfortabel medium zacht hoofdkussen waarschijnlijk het beste bij jou. Let er hierbij op dat je in de verschillende houdingen voldoende ondersteuning hebt aan je nek.
Stevigheid van je matras en een hoofdkussen kiezen
Nu we je favoriete slaaphouding hebben bepaald is de hardheid van je matras ook nog van grote invloed bij een goed hoofdkussen kiezen.
Je kunt je voorstellen dat wanneer je breedgeschouderd bent en op een hard matras slaapt, je nek meer ondersteuning nodig heeft. Dit komt omdat je schouder dan voornamelijk op het matras blijft liggen. Ben je breedgeschouderd en slaap je op een zachtere matras, dan krijgt je schouder de kans om voor een deel in je matras weg te zakken. Hierdoor zal je een minder dik hoofdkussen nodig hebben.
Bij een stevig matras heeft, en dan zeker ook nog als je breedgeschouderd bent, is de ruimte tussen het matras en je nek een stuk groter. Je zult dan moeten zorgen dat je nek goed ondersteunt wordt waardoor je als snel uitkomt bij een dikker hoofdkussen.
Een neksteun in je hoofdkussen kan dan vaak de beste optie zijn. Je moet hierbij opletten om niet een te hoog kussen te kiezen. Je kunt dan alsnog last krijgen van je nek.
Bij een goed hoofdkussen kiezen is het hebben van brede schouders, of de zachtheid van je matras ook een sterk bepalende factor. Dit is op bovenstaande afbeelding goed te zien.
Kussen en matras dienen een eenheid te vormen. Je postuur, gewicht en voorkeur zijn hierbij een belangrijke factor.
Ben je een buikslaper?
Je bent zeker niet de enige voor wie dit de favoriete slaaphouding is. Toch wordt buikslapen van afgeraden omdat het druk veroorzaakt op de nekwervels en soms ook klachten geeft van de lage rug.
Het is als buikslaper bijna onmogelijk om je ruggengraat in een neutrale en ontspannen positie te houden. Je hoofd ligt immers of naar links of rechts gedraaid en hiermee creëer je extra spanning op je nekwervels.
Wanneer je geen lichamelijke klachten ondervindt van het slapen op je buik, en je heerlijk doorslaapt gedurende de nacht hoef je je niet direct zorgen te maken over de verminderde ergonomie. Een goede nachtrust zonder klachten is nog steeds een hele goede manier om de volgende ochtend weer fris en fruitig aan de dag te beginnen. Maar buikslapen blijft een houding die niet optimaal is voor de wervelkolom en die na jaren van slapen op je buik alsnog rug- en nekklachten kan veroorzaken.
Slaap je het liefst op je buik? Hieronder enkele tips waarmee je nek en rugklachten zo lang mogelijk kunt voorkomen:
- Kies bij voorkeur geen kussen, maar slaap je graag op een kussen kies dan een laag en zacht hoofdkussen. Zo zorg je er voor dat er niet nog meer spanning op je nekwervels komt te staan.
- Stretch ’s ochtends voorzichtig je nek en schouders. Doe dit niet te enthousiast, je spieren zijn immers nog niet opgewarmd.
- Als buikslaper kan je het beste één been optrekken, op deze manier vermindert de druk in de lage rug aanzienlijk en stabiliseert het je bekken.
Heb je na het lezen van bovenstaande toch het idee om in een andere houding te gaan slapen? Dan heb ik goed nieuws voor je .......... buikslapen kun je afleren!
Voor de meeste is het aanleren van buikslapen naar zijslapen de meest logische stap. Omdat buikslapen vaak een vastgeroeste gewoonte is geworden, kun je hiervoor een hulpmiddel gebruiken.
Er zijn speciale kussens op de markt, maar een voedingskussen die vaak wordt gebruikt bij het geven van borstvoeding is vaak al voldoende. Dit langwerpige kussen kun je tussen je benen leggen en langs je buik. Wanneer je dan in je slaap op je buik wilt draaien zal het kussen je tegenhouden.
Een andere goedkope en effectieve tip, is om een tennisbal in een washandje te stoppen, en deze aan de voorzijde ter hoogte van je borstbeen te naaien. Het is een effectieve, maar geen pijnloze manier. Want zodra je ’s nachts op je buik wilt draaien, voel je een onaangename druk en keert je automatisch terug naar een zijligging. Een oude truc, maar wel eentje die werkt.