Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
Hulp nodig bij je keuze?

Dekbed Voor/Najaar

Ontdek hier de belangrijkste ins en outs van dekbedden voor het voor- en najaar!

Maak kennis met ons assortiment lente/herfst dekbedden, ook wel bekend als All Year Light dekbedden.

 

Wat is een voor- en najaarsdekbed?

Zodra de temperaturen in de lente en herfst beginnen te schommelen, kan het lastig zijn om het juiste dekbed te kiezen. Een dik winterdekbed is voor deze periode vaak te warm, terwijl een zomerdekbed nog te fris is. Gelukkig is er een oplossing die perfect past bij deze seizoenen: het lente/herfst dekbed. Dit type dekbed wordt ook wel een All Year Light dekbed of een voorjaar/najaars dekbed genoemd en biedt de perfecte balans tussen warmte en comfort.

 

Hoe kies je het beste voor- en najaarsdekbed?

Het beste lente/herfst dekbed kiezen dat perfect past bij jouw slaapbehoeften is best een uitdaging. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals je lichaamstemperatuur, slaapgewoonten en de afmeting van je bed. Maar ook je persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol.

  • Het eerste waar je op kunt letten bij het kiezen van een lente/herfstdekbed, is de juiste maat. Een dekbed dat goed past bij jouw bed zorgt ervoor dat het niet te veel verschuift tijdens het slapen. Ik heb een handig overzicht voor je gemaakt met de meest gangbare matrasmaten en de bijbehorende dekbed maten. Zo weet je zeker dat je de juiste maat koopt en je dekbed straks niet te groot of te klein is. Bekijk het overzicht hier.
  • In de lente en herfst hebben we te maken met onvoorspelbare temperaturen die flink uiteenlopen. Let daarom bij het kopen van een nieuw dekbed op de isolerende eigenschappen. Een lente/herfstdekbed is een All Year Light dekbed dat geschikt is voor zowel de lente als de herfst. Met warmteklasse 3 is dit beddengoed ontworpen om je precies de juiste warmte te geven tijdens de koelere nachten, zonder dat je oververhit raakt. Deze warmteklasse is geschikt is voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden. In de winter voeg je er een laagje aan toe door het te combineren met een zomerdekbed. Tijdens de warmere zomermaanden kun je kiezen wat jij fijn vindt, in principe kun je het dekbed ook in de warmere maanden gebruiken. Als je dat te warm vindt, ruil je ‘m in voor een dunner zomerdekbed. Zo heb je altijd de perfecte slaaptemperatuur en word je elke ochtend uitgerust wakker.
  • Let tot slot ook op het materiaal dat je kiest. Er is niet per se één materiaal dat het beste is. Dit hangt ook af van je persoonlijke voorkeuren. Katoen en wol zijn populaire materialen voor het lente/herfstdekbed. Maar ook dons en zijde worden ook gekozen. Verderop op deze pagina ga ik wat dieper in op de eigenschappen van elk materiaal, zodat je zelf de afweging kunt maken.

 

Checklist

✔ Bepaal de juiste maat

✔ Bepaal de juiste warmteklasse

✔ Kies de juiste vulling

✔ Allergisch? Check of het dekbed anti-allergeen is.

 

Materiaal voor/najaardekbed

Regelmatig krijg ik vragen over het beste materiaal voor een dekbed. Elke soort vulling/materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Het ligt dus maar net aan jouw persoonlijke wensen welk materiaal het beste bij je past. Ontdek de voor- en nadelen van de diverse vullingen:

 

Dons:

Een donzen All Year Light dekbed is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Het is zeer licht, valt heel soepel om je heen, is ademend, vochtregulerend en heeft een hoge isolatiewaarde. Een donzen dekbed wordt gevuld met alleen dons of een combinatie van dons en veertjes. Dit kunnen ganzen of eenden veren zijn. Omdat de lucht tussen de dons en veertjes heel goed de warmte vasthoudt, maar wel het vocht goed ventileert, is dons een zeer geschikt materiaal voor een voor/najaar dekbed. 

 

 

Wol: 

Ook een All Year Light dekbed van wol is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Wol is echter wel een stuk zwaarder dan een winterdekbed met een donzen vulling. Maar voor veel mensen is het gewicht vaak een reden om te kiezen voor wol omdat ze het prettig vinden het gevoel te hebben echt ergens onder te liggen. Wol heeft een uitermate hoog absorberend vermogen en is zeer goed ventilerend. Scheerwol heeft de eigenschap dat het 1/3 van zijn gewicht aanvocht op kon nemen zonder dat het vochtig aan gaat voelen. Daarom kan een wollen voor/najaar dekbed heel prettig zijn wanneer je 's nachts veel transpireert.

 

 

Synthetisch: 

De vulling van een synthetisch dekbed is geen natuurlijk materiaal. Synthetische vulling bestaat vaak uit microvezel of uit een holle vezel. Er wordt nog steeds vaak gedacht dat een synthetisch dekbed broeierig is. De kwalitatief synthetische winterdekbedden hebben tegenwoordig echter een zeer goed vocht- en warmte regulerend vermogen. Vaak kiest men voor een synthetisch voor/najaar dekbed wanneer men last heeft van een huisstofmijt of een andere allergie. Een synthetisch dekbed kan vaak op een hoge temperatuur worden gewassen. Hiermee wordt de huisstofmijt gedood en met het waswater weggespoeld. Daarnaast is een synthetisch dekbed prijstechnisch vaak de voordeligste keuze.

 

 

Katoen: 

Katoen is een populaire materiaal omdat het zacht, comfortabel en gemakkelijk te onderhouden is. Ook zijn de katoenen dekbedden in mijn webshop volledig opgebouwd uit natuurlijke materialen. Katoen heeft als eigenschappen dat het relatief licht is, ademend en dat het vocht goed kan absorberen en afvoeren. Dat maakt dit katoen een goede keuze voor mensen die snel zweten tijdens het slapen

Katoen is echter, samen met bamboe, het minst isolerende materiaal. Maar voor een goed geïsoleerde slaapkamer met een constante temperatuur, kan een katoenen All Year Light dekbed voor veel mensen een goede keuze zijn.

Bamboe:

Een dekbed van bamboe heeft een mooie kwaliteit, is niet duur en is lichter en luchtiger dan een katoen. Bamboe neemt tot wel 60% meer vocht op dan katoen, en is dus sterk vochtregulerend. Daarnaast droogt je dekbed van bamboe ook veel sneller dan dat katoen dit doet. Een bamboe dekbed is dan ook zeer geschikt wanneer je last hebt van nachtzweten. Verder is bamboe van nature antibacterieel, dus wanneer je last hebt van allergieën, dan kan een dekbed met bamboe vulling een hele goede keuze zijn. Maar net als katoen houdt ook bamboe niet heel goed de warmte vast.

 

 

Zijde: 

Naast de meest gangbare materialen als Dons, Wol, Katoen en Synthetisch is een Zijden dekbed een minder bekend materiaal onder de dekbedden. Zijde is een luxe materiaal dat van nature koel en ademend is. Een zijden dekbed is volledig opgebouwd uit natuurlijke materialen en is isolerend, vochtregulerend, zeer licht van gewicht, soepel vallend, zeer sterk, hypoallergeen en antibacterieel. 

 

Op zoek naar een nieuw dekbed? Dan zul je merken dat het aanbod heel uitgebreid is. Het is dan ook niet gek dat je vragen hebt. Geen zorgen, je bent niet de enige! Ik heb de meest gestelde vragen verzameld en zal ze hieronder voor je beantwoorden. Zo kun jij snel en gemakkelijk het perfecte dekbed vinden voor jouw slaapcomfort.

Veelgestelde vragen en antwoorden over lente/herfstdekbedden

 

Wanneer gebruik je een lente/herfstdekbed?

Een lente/herfst dekbed of voor/najaarsdekbed is geschikt voor gebruik tijdens de overgangsseizoenen, wanneer de temperatuur wat lager is. Ongeveer van maart tot juni en van september tot december. Het is dikker en warmer dan een zomerdekbed, maar niet zo zwaar en warm als een winterdekbed. Sommige mensen slapen het hele jaar onder het lente/herfstdekbed en voegen er in de winter een extra laagje aan toe.

Hoe moet ik het dekbed onderhouden? Het is belangrijk om je dekbed regelmatig te luchten om het fris te houden. Een lente/herfst dekbed kan in veel gevallen gewassen worden in de wasmachine op een zacht wasprogramma en een lage temperatuur. Gebruik geen wasverzachter en geen bleek. Raadpleeg altijd het wasvoorschrift op het label voor specifieke instructies, soms kan je dekbed namelijk alleen laten reinigen bij de stomerij.

Wat is de ideale vulkracht voor een lente/herfst dekbed? De ideale vulkracht voor een lente/herfst dekbed hangt af van je persoonlijke voorkeur en de isolerende eigenschappen van het materiaal. Meestal adviseer ik een vulkracht tussen de 200 en 400 gram per vierkante meter. Maar mensen die het gauw warm hebben in bed hebben aan een vulkracht van 100 tot 150 g/m2 voldoende. Neem gerust contact op als je wilt dat ik even met je meedenk.

Welke warmteklasse heeft een lente/herfst dekbed? Over het algemeen heeft een voor- en najaarsdekbed warmteklasse 3. Dit betekent dat het geschikt is voor gebruik bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Dat past natuurlijk perfect bij de gemiddelde temperatuur gedurende deze tijd van het jaar.

Welk materiaal is het beste voor een lente/herfst dekbed? Zoals ik eerder aangaf, is er niet één specifiek materiaal dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Het is maar net waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Natuurlijke materialen zoals dons en veren zijn licht en bieden een goede isolatie. Maar as jij last hebt van allergieën, dan zijn synthetische materialen zoals polyester wellicht een betere optie. Deze zijn hypoallergeen en gemakkelijk te onderhouden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Materiaal lente/herfstdekbed

 

Het is verstandig om te kijken naar het ademend vermogen en de isolerende eigenschappen van het materiaal, zodat het dekbed niet te warm is voor het voorjaar en niet te koud voor het najaar. Hieronder vind je de meest gebruikte materialen voor lente/herfst dekbedden en hun eigenschappen:

Dons: Dons is licht, zacht en heeft een hoge isolatiewaarde. Het is ademend en vochtregulerend, wat het geschikt maakt voor zowel het voorjaar als het najaar. Hoe hoger de vulkracht van het dons, hoe beter de isolatie. Kies bij voorkeur voor een donzen dekbed met een vulkracht tussen de 150 en 200.

Wol: Wol is van nature warmte-regulerend, antibacterieel en vocht absorberend, wat het geschikt maakt voor het hele jaar door. Het houdt je warm in koele nachten, maar is ook ademend genoeg om te voorkomen dat je oververhit raakt naarmate het warmer wordt in de slaapkamer. Voor een lente/herfst dekbed is een wollen dekbed met een lagere vulkracht (rond de 300 gram per vierkante meter) vaak voldoende.

Katoen: Katoen is een licht en ademend materiaal dat vocht goed opneemt en afvoert. Het voelt lekker koel aan in de zomer, maar biedt toch aangenaam veel warmte tijdens frisse nachten in de lente en herfst. Daarnaast is katoen makkelijk te onderhouden en kan het meestal in de wasmachine gewassen worden. Voor een lente/herfst dekbed is een katoenen dekbed met een hogere draaddichtheid (vanaf 200) een goede keuze.

Zijde: Zijde is licht, zacht en heeft een goede isolerende werking. Het is ademend en vochtregulerend, waardoor het geschikt is voor zowel het voorjaar als het najaar. Een zijden dekbed met een vulling van minimaal 250 gram per vierkante meter is geschikt voor een lente/herfst dekbed.

Synthetisch: Sommige mensen vinden synthetische materialen wat minder ademend dan natuurlijke materialen. Hierdoor kan het wat minder comfortabel aanvoelen, maar dit is heel persoonlijk. Synthetische materialen hebben ook veel fijne eigenschappen. Zo hebben ze goede vochtregulerende eigenschappen, kunnen ze de warmte goed vasthouden en zijn ze makkelijk in onderhoud. Je kunt ze vaak in de wasmachine wassen, kijk hiervoor wel altijd even op de wasinstructies op het etiket.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heb je nog vragen over het kopen van een lente/herfstdekbed? Geen zorgen, ik help bij het maken van de beste keuze. Samen kijken we naar jouw specifieke wensen en voorkeuren, om zo het ideale lente/herfstdekbed voor jou te vinden. Aarzel niet en neem gerust contact met me op Ik sta voor je klaar!

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

Totaal incl. btw:€0,00
Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

Taal & Valuta