Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
Hulp nodig bij je keuze?

Het beste winterdekbed

Een compleet overzicht voor het selecteren van jouw ideale Winterdekbed

Maak je winterse nachten aangenaam met deze uitgebreide handleiding voor het kiezen van het perfecte winterdekbed. Ontdek de verschillende materialen, warmteklassen en nog veel meer!

 

Wat is een winterdekbed?

Geniet van een knusse en warme slaapervaring met een speciaal ontworpen winterdekbed. Een winterdekbed is specifiek ontwikkeld om je tijdens de koude wintermaanden heerlijk warm te houden, en heeft een warmteklasse 1. In vergelijking met zomerdekbedden en lente/herfstdekbedden, zijn winterdekbedden dikker en warmer. Een winterdekbed biedt dus de meeste isolatie en houdt je gegarandeerd warm, zelfs op de koudste nachten. Het slaapcomfort van een winterdekbed is ook belangrijk. Een winterdekbed kan wat zwaarder aanvoelen dan een zomerdekbed of lente/herfstdekbed vanwege de dikte. Een te zwaar of te warm dekbed kan leiden tot overmatig zweten of oververhitting, terwijl een te licht of te dun dekbed niet genoeg warmte biedt. Verderop op deze pagina lees je hoe je het juiste type winterdekbed kiest, dat past bij jouw persoonlijke voorkeur en slaapgewoonten.

 

Hoe kies je het beste winterdekbed?

Het kiezen van het beste winterdekbed hangt af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke voorkeur, lichaamstemperatuur, slaapgewoonten én de afmeting van je bed. 

  • Kies in de eerste plaats een winterdekbed in de juiste maat voor je bed, zodat het goed past en niet te veel verschuift tijdens het slapen. Over het algemeen is je dekbed ongeveer 60 cm breder dan de afmeting van je matras. Ik heb een handig overzicht voor je gemaakt. Hierin staan de meest gangbare matrasmaten en de best passende dekbed maat die daarbij hoort. Je bekijkt ‘m hier.                                    
  • De warmteklasse van een dekbed varieert van 1 tot en met 4. Een winterdekbed heeft een warmteklasse 1 is het warmste dekbed welke het meest gekozen wordt voor de winter. Het biedt de meeste isolatie, is lekker dik en houdt je gegarandeerd warm, zelfs op de koudste nachten. Het is daarmee perfect voor mensen die het snel koud hebben of in een koude slaapkamer slapen. 

    Het kiezen van een dekbed met een te hoge warmteklasse kan leiden tot overmatig  transpireren en oncomfortabele nachten. Mensen die het snel warm hebben kiezen daarom ook wel voor een warmteklasse 2. Verderop op de pagina vind je wat meer uitleg voor specifieke slapers.

  • De meest geschikte materialen voor een winterdekbed zijn natuurlijke materialen zoals wol, dons en katoen. Deze materialen hebben van nature een hoge isolatiewaarde, zijn in staat om warmte goed vast te houden en vocht af te voeren. Synthetische materialen zijn meestal iets minder ademend en kunnen leiden tot oververhitting of transpiratie tijdens het slapen. Materialen zoals polyester zijn wel zeer geschikt voor mensen met allergieën of voor wie liever geen dierlijke producten gebruikt.

  • Ben je gevoelig voor allergieën? Ga in dat geval voor een winterdekbed gemaakt van hypoallergeen materiaal om irritatie te voorkomen, en let erop dat het dekbed wasbaar is op 60 graden. Allergisch voor de huisstofmijt? Dan kun je een speciale hoes bij je dekbed aanschaffen welke de huisstofmijt gegarandeerd uit je dekbed houdt.

 

Checklist

✔ Bepaal de juiste maat

✔ Bepaal de juiste warmteklasse

✔ Kies de juiste vulling

✔ Allergisch? Check of het dekbed anti-allergeen is.

 

Materiaal winterdekbed

 

Regelmatig krijg ik vragen over het beste materiaal voor een dekbed. Elke soort vulling/materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Het ligt dus maar net aan jouw persoonlijke wensen welk materiaal het beste bij je past. Ontdek de voor- en nadelen van de diverse vullingen:

 

Dons:

Een donzen winterdekbed is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Het is zeer licht en valt heel soepel om je heen. Een donzen dekbed wordt gevuld met alleen dons of een combinatie van dons en veertjes. Dit kunnen ganzen of eenden veren zijn. Omdat de lucht tussen de dons en veertjes heel goed de warmte vasthoudt, maar wel het vocht goed ventileert, is dons een zeer geschikt materiaal voor een winterdekbed. Een goed donzen dekbed zorgt voor een heerlijk warme slaapomgeving.

 

 

Wol: 

Ook een winterdekbed van wol is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Wol is echter wel een stuk zwaarder dan een winterdekbed met een donzen vulling. Maar voor veel mensen is het gewicht vaak een reden om te kiezen voor wol omdat ze het prettig vinden het gevoel te hebben echt ergens onder te liggen. Wol heeft een uitermate hoog absorberend vermogen en is zeer goed ventilerend. Scheerwol heeft de eigenschap dat het 1/3 van zijn gewicht aanvocht op kon nemen zonder dat het vochtig aan gaat voelen. Ook een wollen winterdekbed kan heel prettig zijn wanneer je 's nachts veel transpireert.

 

 

Synthetisch: 

De vulling van een synthetisch winterdekbed is geen natuurlijk materiaal. Synthetische vulling bestaat vaak uit microvezel of uit een holle vezel. Er wordt nog steeds vaak gedacht dat een synthetisch dekbed broeierig is. De kwalitatief synthetische winterdekbedden hebben tegenwoordig echter een zeer goed vocht- en warmte regulerend vermogen. Vaak kiest men voor een synthetisch winter dekbed wanneer men last heeft van een huisstofmijt of een andere allergie. Een synthetisch dekbed kan vaak op een hoge temperatuur worden gewassen. Hiermee wordt de huisstofmijt gedood en met het waswater weggespoeld. Daarnaast is een synthetisch winterdekbed prijstechnisch vaak de voordeligste keuze.

 

 

 

 

Enkele veelgestelde vragen over een winter dekbed

 

Wanneer van een zomer naar een winterdekbed?

Je kunt het beste wisselen van zomer- naar winterdekbed zodra de temperatuur begint te dalen en het 's nachts kouder wordt. Veel mensen kiezen ervoor om het dekbed te wisselen wanneer de wintertijd in gaat, dat gebeurt op de laatste zondag van oktober. Over het algemeen raad ik aan om in september/oktober over te stappen op een winterdekbed en in april/mei weer terug te gaan naar een zomerdekbed. Houd altijd rekening met je eigen persoonlijke behoeften en voorkeuren, want iedereen ervaart de kou en warmte anders.

Verschil tussen een winter en vier-seizoenendekbed

Een 4-seizoenendekbed bestaat uit twee losse dekbedden, die je aan elkaar kunt bevestigen om zo een extra warm dekbed te creëren voor de winter. In de lente en herfst kun je de twee delen van het vier seizoenendekbed van elkaar halen en zo een minder warm dekbed gebruiken. Een winterdekbed is een dekbed uit 1 deel. Het winterdekbed en beide delen van het 4-seizoenen dekbed aan elkaar gekoppeld hebben warmteklasse 1.

Is een winterdekbed extra zwaar?

Over het algemeen is een winterdekbed door de hogere vulkracht wat zwaarder dan een zomerdekbed. Een extra zwaar dekbed kan heel fijn zijn voor mensen die graag een gevoel van geborgenheid ervaren. Onderzoek toont aan dat een zwaar dekbed kan bijdragen om sneller in te slapen en beter door te slapen.

Hoe onderhoud ik mijn winterdekbed?

Lees altijd de instructies op het label van je winterdekbed voor specifieke aanwijzingen voor onderhoud en reiniging. Over het algemeen kunnen winterdekbedden gewassen worden op 60 graden Celsius. Let op: gebruik geen wasverzachter en droog je winterdekbed op een lage temperatuur.

Welk materiaal is het beste voor een winterdekbed?

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Twee veelgebruikte materialen zijn wol en dons, omdat het isolerend werkt en je behaaglijk warm houdt.  

 

Met deze uitgebreide gids ben je goed voorbereid op het kiezen van het perfecte winterdekbed dat past bij jouw unieke behoeften en voorkeuren.

Maar de vele keuzes qua materialen, de juiste warmteklasse en vulkracht, kan het nog steeds lastig zijn om de juiste te kiezen. Als je nog andere vragen hebt of meer informatie wilt over het kopen van een winterdekbed, aarzel dan en neem gerust contact met mij op.

Dan kan ik je persoonlijk advies geven op basis van jouw wensen en voorkeuren. Zo vind je gegarandeerd het beste winterdekbed dat zorgt voor een heerlijke nachtrust tijdens de koude wintermaanden.

 

Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

Totaal incl. btw:€0,00
Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

Taal & Valuta