Je slaaphouding en een goed hoofkussen kiezen.
Iedereen heeft een favoriete slaaphouding, dit is de houding waarin je het grootste deel van de nacht ligt. Deze houding is van belang bij een goed hoofdkussen kiezen. Je kunt de slaaphoudingen onderverdelen in zijslaper | rugslaper | buikslaper.
ZIJSLAPER
Ben jij iemand die het liefst op je zij ligt wanneer je slaapt? Voor meer dan de helft van de mensen is dit de favoriete slaaphouding.
Leuk weetje….de rechterzijde is volgens onderzoek het populairst. Dan rust de meeste druk op je schouder en ontstaat er een ruimte tussen je nek en het matras. De ruimte tussen het hoofd en matras is relatief gezien het grootste van alle slaaphoudingen
Wanneer je niet voor ondersteuning van deze ruimte zorgt, ontstaat er een kromming in je nekwervels waardoor er klachten aan nek en hoofd kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen is het van belang deze loze ruimte op te vullen. Dit kan met een hoofdkussen welke een goede ondersteuning geeft aan zowel hoofd als nek. Als zijslapen heb je dan ook vaak een iets hoger kussen nodig, die een goede ondersteuning geeft aan je nekwervels.
Hoe stevig dit kussen moet zijn is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Je moet er echter op letten dat de hoogte van het kussen, de ruimte tussen je matras en nek goed vult. Hierdoor krijgen je nekwervels voldoende ondersteuning.
Een boxkussen wordt vaak als erg prettig ervaren omdat deze een hoge opstaande rand heeft en dus voor meer ondersteuning zorgt tussen het matras en je nek. De beste houding is wanneer hoofd, nekwervels, rugwervels en bekken in een mooie rechte lijn liggen.
Hou je er echter van om ’s nachts lekker je kussen naar je toe te trekken? Dan is een boxkussen of een hoofdkussen met een neksteun voor jou minder geschikt. Je kunt dan beter kiezen voor een iets steviger punt kussen welke zich makkelijk laat vormen.
RUGSLAPER
Na op je zij slapen is het slapen, is slapen op je rug voor velen hun favoriete slaaphouding. Er wordt gezegd dat ca 40% van de mensen het liefst op hun rug slaapt. Wist je dat je in deze houding makkelijkst gaat snurken?
Wanneer je het liefste op je zij slaapt, is de ruimte tussen je nekwervels en je matras voor een groot deel bepaald welk kussen je nodig hebt. Maar voor iemand die graag op zijn rug slaapt is de kromming van je rugwervels een bepalende factor.
Je hoofd mag in deze houding lichtjes gekanteld op het hoofdkussen liggen. Een goede nekondersteuning is dan ook van belang. Het kussen kan het beste iets hoger zijn in de nek, dan daar waar het achterhoofd op het kussen rust. Op deze manier wordt je wervelkolom iets meer naar het matras gevormd en voorkom je dat je ’s ochtends opstaat met een stijve, pijnlijke rug.
Let wel dat het hier gaat om een lichte kanteling, wanneer je hoofd te ver kantelt komt er teveel spanning op je nekwervels. Dit kan dan weer voor meer klachten gaan zorgen. Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren. Met een te dun kussen buigt je hoofd net weer te ver naar achteren.
Kortom, je nek dient een goede ondersteuning te krijgen waardoor je wervelkolom zoveel mogelijk in een rechte positie komt te liggen. Wanneer je net als ikzelf, een redelijk holle onderrug hebt, is op je rus slapen een uitdagende positie om zonder rugklachten van bed af te komen.
Wanneer je een keer verplicht op je rug slapen, bijvoorbeeld na een operatie, merk je vaak dat je wervelkolom niet goed op het matras rust. Leg dan eens een klein kussentje onder je knieën. Op die manier zorg je dat je wervelkolom in een rechtere positie komt.
Een kussen voor een rugslaper is dan ook over het algemeen middelhoog en de stevigheid is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Al zal een heel zacht kussen je niet veel ondersteuning bieden in deze houding. De hoogte van je kussen is mede afhankelijk van de kromming van je rug. Richtlijn is hoe groter de kromming van je rug , hoe hoger het kussen zou mogen zijn.
Een vormvast kussen ie een kussen die gedurende de nacht de juiste vorm behoudt en zo de nek continu ondersteunt. Dit is vaak één van de betere opties voor een rugslaper. Of een andere goede optie is een kussen die voorzien is van een ingebouwde neksteun welke zich naar het lichaam vormt en zo nekklachten voorkomt. Op welke van bovenstaande je keus valt is heel erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.
BUIKSLAPER
Zoals jezelf waarschijnlijk zelf ook al wel weet, is het slapen op je buik de minst gunstige houding voor je wervels. Je ligt met je nek gedraaid waardoor er extra spanning op je nekwervels komt te staan. Een voordeel van op je buikslapen is dat het de kans op snurken verminderd, en je tot een select groepje behoort.
Een goed hoofdkussen kiezen voor een buikslaper is dan ook soms een uitdaging. Het kussen dient zo plat mogelijk te zijn, en soms is het zelfs beter om ervoor te kiezen geen hoofdkussen te gebruiken.
Heb je geen specifieke voorkeur voor een speciale slaaphouding en wissel je gedurende de nacht nogal eens van houding? Eigenlijk geldt dit voor de meesten onder ons. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat we gemiddeld zo’n 40x per nacht draaien. De zijslaper draait van zijn linker naar zijn rechterzij, maar je kunt natuurlijk ook meerdere houdingen aannemen per nacht.
Omdraaien is van belang om de doorbloeding van je lichaam te stimuleren, en daarnaast is het goed om langdurige druk op je gewrichten en weefsels te voorkomen. Weet je van jezelf dat je nogal eens wisselt tussen een rug, zij of zelfs buikhouding? Dan is het van belang hier rekening mee te houden bij een het kiezen van een goed hoofdkussen.
Als je veel draait in je slaap, dan past een vormvast en comfortabel medium zacht hoofdkussen waarschijnlijk het beste bij jou. Let er hierbij op dat je in de verschillende houdingen voldoende ondersteuning hebt aan je nek,
Hieronder kun je de slaaphouding kiezen die het meeste bij je past: