
Het kiezen van het juiste dekbed hangt af van persoonlijke voorkeur, temperatuurgevoeligheid en seizoen. Hier zijn enkele opties:
- All-year dekbed: Geschikt voor gebruik het hele jaar door, je hebt een All Year dekbed met een warmteklasse 2, en het All Year Light dekbed met een warmteklasse 3 (Ook wel voor/najaar dekbed genoemd)
- Vierseizoenen dekbed: Bestaat uit twee losse delen (een zomer en een voor/najaar dekbed) die je kunt combineren voor extra warmte in de winter.
- Zomer dekbed: Lichter en luchtiger, ideaal voor warme nachten.
- Winter dekbed: Extra dik en warm, ideaal voor koude nachten.
Kies een dekbed dat past bij de temperatuur van je slaapkamer en je persoonlijke voorkeuren. Je kunt ook nog mijn blog lezen Welk dekbed past het beste bij mij?
Er zijn verschillende soorten vullingen met hun eigen unieke eigenschappen:
- Dons en veren: Een dekbed dons is licht in gewicht en heeft een hoog warmte regulerend vermogen.
- Synthetische vulling: Synthetische dekbedden zijn gemakkelijk te wassen en geschikt voor mensen met allergieën. Een kwalitatief synthetisch dekbed heeft een goed vochtregulerend vermogen.
- Wol: Een dekbed wol heeft een hoog vochtopnemend vermogen, en is qua gewicht iets zwaarder dan de andere materialen.
- Katoen: Een katoenen dekbed heeft een hoog vochtopnemend vermogen en een lager isoltievermogen. Het is een 100% natuurlijk dekbed.
- Bamboe: Een dekbed met bamboe vulling heeft een hoge vochtregulatie, is antibacterieel en heeft een iets lager isolatievermogen.
Wil je graag meer informatie over de verschillende materialen, lees dan ook mijn blog Welk dekbedvulling past bij mij?De levensduur van een dekbed hangt af van het materiaal en het onderhoud:
- Dons en veren: 10-15 jaar, mits goed onderhouden.
- Synthetisch: 5-10 jaar, afhankelijk van de kwaliteit.
- Wol: 8-12 jaar, met regelmatige ventilatie en verzorging. Regelmatig luchten en het gebruik van een dekbedovertrek kunnen de levensduur verlengen.
Om zo lang mogelijk van je dekbed te genieten, zijn er een paar belangrijke tips:
1. Regelmatig luchten: Klap je dekbed iedere ochtend open en laat deze zo minimaal een uur liggen voor je je bed opmaakt. Ook is het goed om je dekbed af en toe buiten te hangen, om vocht en geurtjes te verwijderen.
2. Gebruik een dekbedovertrek: Het gebruik van een dekbedovertrek beschermt je dekbed tegen vuil en slijtage.
In mijn blog Onderhoud van je dekbed kun je hier nog meer over lezen.De warmteklasse van het dekbed geeft een indicatie voor welk seizoen en/of kamertemperatuur het dekbed geschikt is. Er zijn 4 warmteklasses:
- Warmteklasse 1: Winterdekbed en 4-seizoenen dekbed
- Warmteklasse 2: All Year dekbed voor een goed geïsoleerde slaapkamer
- Warmteklasse 3: All Year Light dekbed, ook wel voor/najaars dekbed genoemd.
- Warmteklasse 4: Koel voor in de zomer
De dekbedmaat hangt af van de grootte van je bed en je persoonlijke voorkeur. De Nederlandse standaard dekbedmaten zijn:
- Eenpersoons dekbed: 140x200 cm | 140x220 cm
- Tweepersoons dekbed: 200x200 cm | 200x220 cm
- Lits-jumeaux dekbed: 240x200 cm | 240x220 cm
- Lits Jumeaux XL dekbed: 260x200 cm | 260x220 cm | 260x240 cm
Voor extra comfort kun je kiezen voor een iets breder dekbed dan de breedte van je bed. Als richtlijn geldt dat je aan beide zijden minimaal 20cm dekbed moet kunnen laten overhangen. Dus minimaal bedmaat + 40cm.
Klik op de afbeelding voor een handig overzicht.
Theoretisch zou het mogelijk zijn om onder een dekbed te slapen zonder overtrek, maar het is niet aan te bevelen. Een dekbedovertrek beschermt het dekbed tegen vuil, transpiratie en stof, waardoor je het dekbed minder vaak hoeft te wassen en het langer meegaat. Het is ook eenvoudiger om een dekbedovertrek te wassen.
Mijn advies is om je dekbed vooral goed te luchten, en alleen indien echt nodig te wassen (mits mogelijk volgens waslabel). Wanneer je een synthetisch dekbed hebt kan deze meestal wel in de droger, maar voor donzen of wollen dekbedden is meestal alleen reinigen in een stomerij mogelijk. Bij bamboe en katoen moet je vooral drogen op een lage temperatuur in verband met krimp. Bij drogen in de droger kun je een paar tennisballen toevoegen om de vulling luchtig te houden en te voorkomen dat het gaat klonteren. Lees altijd eerst het waslabel en volg de instructies die hierop vermeld staan
Mensen die het snel warm krijgen, kunnen het beste kiezen voor een ademend, licht dekbed van natuurlijke materialen zoals een dekbed met bamboe-, katoen- of zijde vulling. Deze materialen nemen goed vocht op en helpen bij het afvoeren van warmte.
Transpireren kan vele oorzaken hebben. Mits je een slecht ventilerend dekbed hebt ligt de oorzaak meestal niet aan het dekbed. Wel zijn er vullingen die extra helpen om het vocht te absorberenen en af te voeren. Wanneer je veel transpireert kan een dekbed van bamboe of katoen een goede keuze zijn. Lees ook eens mijn blog De top 5 dekbedden bij nachtzweten
Een donzen dekbed kan zeker geschikt zijn voor mensen met een huisstofmijtallergie mits deze is voorzien van een gijngeweven, donsdichte tijk. Een donzen dekbed beschikt van zichzelf al over positieve eigenschappen in de strijd tegen de huisstofmijt. Door de goede ventilatie wordt voor de huisstofmijt een ongunstig leefklimaat gecreëerd. De huisstofmijt gedijt goed in een vochtige omgeving.
Het vulgewicht van een dekbed geeft het gewicht van de vulling aan in gram per vierkante meter. Een hoger vulgewicht betekent dat het dekbed zwaarder is, en afhankelijk van het materiaal ook warmer.
Hotspots en coldspots ontstaan door een ongelijke verdeling van de vulling in je dekbed. Een goede constructie met vakken of tussenschotten zorgt ervoor dat de vulling gelijkmatig blijft, wat warmte en comfort optimaliseert. Deze plekken kunnen ook ontstaan na het wassen wanneer een dekbed te veel vocht heeft vastgehouden en niet liggend is gedroogd.