Goed hoofdkussen nekklachten
Word je ineens ’s ochtends wakker met rug, nekklachten of hoofdpijn, dan is het verstandig om eens voor een nieuw hoofdkussen te gaan kijken. In mijn webshop vind je een ruime collectie ergonomische kussens.
Een goed nek kussen kan namelijk veel rug- en nekklachten voorkomen. Het is dan ook van belang dat je nieuwe kussen de juiste vorm en hoogte heeft, zodat deze de ruimte tussen je matras en nek goed opvult.
De vorm en hoogte van een hoofdkussen nekklachten, bepalen namelijk de stand van je nek en ruggenwervels. De meest ideale situatie is wanneer je nek en ruggenwervels in een mooie rechte lijn liggen. Op deze manier kan je lichaam zich goed ontspannen gedurende je slaap, dit voorkomt dat zenuwen en spieren overbelast kunnen raken.
Naast nekklachten, kun je ook last krijgen van klachten als hoofdpijn, last van je schouders of een stijf gevoel tussen je schouderbladen. Wanneer je hoofdkussen de oorzaak hiervan is, verdwijnen die klachten vaak gedurende de dag wel weer iets. Maar je lichaam is door de verkeerde lighouding niet volledig tot rust gekomen, wat natuurlijk ook gevolgen heeft voor je nachtrust. En we worden natuurlijk allemaal het liefst dagelijks met een fris en uitgerust gevoel wakker.
De kussens die het beste bijdragen aan een goede lighouding bij nekklachten zijn de vormvaste kussens, een boxkussen of de kussens waarbij er een extra nekrol is geïntegreerd. Ook wel een ergonomisch kussen genoemd.
Vormvast kussen
Een vormvast nek kussen heeft vaak een kern van traagschuim of latex. Dit zijn zachte materialen die zich door middel van je eigen lichaamswarmte vormen naar je hoofd, en er op die manier voor zorgen dat je nek en ruggengraat in een mooie rechte lijn liggen, waarbij de druk op de nekwervels wordt verminderd.
Een traagschuim kussen staat erom bekend dat het soms als warm en klam wordt ervaren, omdat het door de compacte samenstelling iets moeilijker ventileert. Dit is makkelijk te verhelpen met een extra kussensloop met outlast. Deze sloop laat wel de warmte door naar je kussen voor een goede slaaphouding, maar het laagje Outlast aan de bovenzijde zorgt ervoor dat de warmte goed kan ventileren en je kussen koel aanvoelt.
Neksteun kussen
Een zeer geschikt kussen nekklachten is een ergonomisch kussen met een ingebouwde neksteun. Hiermee worden je nek en hoofd extra ondersteund. De neksteun zit geïntegreerd aan de onderkant van het kussen en is meestal van een ander materiaal als het deel waar je hoofd op rust. met een hoofdkussen met neksteun heb je een actievere opvulling voor de ruimte tussen jouw matras en je nek, waarmee je hoofd in een goede positie komt te liggen.
De stevigheid van je matras en je postuur bepalen welke stevigheid voor jou het meest geschikt is.
Boxkussen
Een boxkussen is een kussen met rondom een hoge opstaande rand. Deze opstaande randen zorgen ervoor dat de ruimte tussen je nek en hoofd goed gevuld wordt. Een boxkussen is daardoor uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een goed gevuld en stevig kussen, die tevens de nek ook goed ondersteund.
Het is ook een goed alternatief wanneer je niet direct de overstap wilt maken naar een speciaal voorgevormd neksteun kussen. Zeker als kussen voor rugslapers is een boxkussen een goed kussen ter ondersteuning van je nekwervels.
Ieder mens is uniek, en er zijn dan ook persoonlijke voorkeuren voor je slaaphouding. Voor het kiezen van een goed ergonomisch kussen is het ook van belang om hier rekening mee te houden. Zo zal iemand die het liefst op zijn buik slaapt, het beste een zo plat mogelijk kussen kunnen kiezen. Maar een breedgeschouderd iemand die graag op zijn zij ligt, heeft een stevig, dikker nek kussen nodig.
Maar wat is nu de beste slaaphouding voor je nek?
De beste slaaphouding voor je nek is op je zij of op je rug. Meer dan de helft van de mensen slaapt op zijn zij. Leuk weetje….de rechterzijde is volgens onderzoek het populairst. Omdat op deze manier je schouder het meest belast wordt, is het van belang de ruimte die hierbij ontstaan tussen je matras en je nek, goed te ondersteunen. Dus een hoofdkussen zijslaper is dan een goede keuze.
Indien je op je zij slaapt, is het van belang dat je rug en nekwerwels in een rechte lijn liggen. Slaap je het liefst op je rug dan is het van belang dat de natuurlijke kromming van de nek wordt ondersteund waardoor de nekwervels zich in hun natuurlijke tussenpositie ten opzichte van elkaar bevinden.
Van alle slaaphoudingen heeft het slapen op je buik de zwaarste belasting voor je nek. Je nek ligt in deze houding namelijk gedraaid, en op deze manier worden je nekspieren dan ook het meest belast. Geen kussen of een zacht en dus hoofdkussen buikslaper is dan de beste keuze. Wanneer je nekklachten ontwikkeld is het dan ook sterk aan te raden om je slaaphouding te gaan veranderen. Er zijn hier speciale kussens voor op de markt, die ervoor zorgen dat je minder makkelijk op je buik rolt. Ook de voedingskussens die moeders gebruiken bij het voeden, worden hier vaak voor gebruikt.
Mocht je 's ochtends wakker worden met klachten, dan kun je met onderstaande tips proberen de symptomen iets te verminderen, voordat je begint aan je speurtocht naar je nieuwe kussen.
- Zorg ervoor dat je je nek warm houdt: warmte is goed voor je spieren en laat deze ontspannen.
- Neem een warme douche om de pijn te verlichten.
- Masseer de nek voorzichtig. Let hierbij op dat je niet te veel druk uitoefent.
- Doe oefeningen door de nek bijvoorbeeld een aantal keren te draaien.
Met deze tips kruip jij 's nachts heerlijk onder je dekbed, en wordt je de volgende morgen uitgerust wakker op je nieuwe kussen.
Top 3 kussens bij nekklachten